Av. Serdarhan Topo, internetten içerik kaldırmak için gerekli şartlar hakkında TOPO Hukuk Bürosu YouTube kanalında bilgiler veriyor.
İnternetten İçerik Kaldırmak
Online bir çağda yaşamanın getirdiği kolaylıklarla beraber bazı kötü durumlarla da karşılaşabiliyoruz. İnsanlar pek çok platform üzerinden resim, video, haber ve yorum paylaşıyor. Bu platformlar web siteleri veya sosyal medya hesapları oluyor genellikle. Paylaşımlar yapılırken hiç kimse tarafından doğruluğu sorgulanmıyor. Zaten böyle bir sorgulama yapılması istense bile imkânsız çünkü insanların neredeyse hepsi internet ortamında aktif ve paylaşımlar yapıyorlar. Bunlar kötü amaçlarla yapılmıyor tabii ki ama istisnalar mevcut maalesef ki.
Bazı paylaşımların bazen bilinçli bazen de bilinçsiz olarak paylaşılması durumunda insanları kötü etkileyebiliyor ya da bir kişi/kişiler hakkında ise onların itibarını zedeleyebiliyor. Böyle durumlarda insanların yapabileceği birkaç durum mevcut. Bunlardan ilki paylaşımı yapan kişi ile iletişime geçmek, ikincisi Google üzerinden yapılan bir paylaşım ise Google aracılığı ile içeriğin kaldırılmasını sağlamak, üçüncü ise hukuki işlemlere başvurmak.
İlk adımda paylaşımı yapan kişi ile iletişime geçip nedeniyle birlikte paylaşımı kaldırmasını rica etmemiz gerekiyor. Kişiye ulaşamayabilir ya da olumsuz dönüt alabilirsiniz. Bu durumda eğer içerik Google üzerinden paylaşılmış ise Google içerik kaldırmasını nedeninizle birlikte başvurmanız gerekiyor. Sonuç yine olumsuz ise son olarak eğer haklı bir sebebiniz varsa dava açarak içeriğin kesin olarak kaldırılmasını veya erişime engellenmesini sağlayabilirsiniz.
Eğer ki içeriğin yayılma potansiyeli yüksek ise bu durumda direkt hukuki işlemler başlatmanız daha doğru olacaktır. Çünkü paylaşım artınca bu kişilerin de sayısı artacağı için içeriğin internet ortamından kaldırılması neredeyse imkânsız hale gelebilir.
Hukuki işlemlere başvurarak haklı sebebiniz ya da sebepleriniz var ise içeriği kesinlikle kaldırabilirsiniz dedik. Buradaki haklı sebepleri biraz açmamız gerekiyor. İnternetten içerik kaldırma ve erişim engelleme için kanun bazı şartlar koşmuş durumda. İnternetten içerik kaldırmanın şartlarını belirlemek için öncelikle erişim engelleme kararını hangi kurum veriyor bunu da belirleyebiliriz. Bilgi Teknolojileri Kurumu‘nun erişim engelleme kararı verebileceği belli konular var. Belli suçların işlendiğiyle alakalı yeterli bir şüphe varsa Bilgi Teknolojileri Kurumu bu konuda erişim engelleme kararı verebilir. Kanunda sınırlı olarak sayılan bu suçlar ise şunlardır; intihara yönlendirme, çocuğun cinsel istismarı, müstehcenlik, fuhuş, Atatürk aleyhine işlenen suçlar, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştıran yine aynı şekilde bir durum varsa burada Bilgi Teknolojileri Kurumu erişim engelleme kararı verebilir. İkinci olarak fikri ve sınai hakların ihlali durumunda erişim engelleme kararı verilebiliyor. Yine üçüncü ihtimalde de şahıs haklarının zedelenmesi ihtimallinde erişim engelleme kararı verilebilir. Bu da 5651 sayılı yasaya göre belirlenmiştir. Ancak içeriğin türüne bağlı olarak burada ayrı bir yorum yapılması daha doğru olur. Örnek veriyorum, bir şirket hakkındaki yorum bazen eleştiri sınırları içerisinde olabilecek ve internet üzerinden kaldırılabilecek bir içerik olmayacakken bazen çok basit iki kelimelik bir cümle dahi internetten kaldırılabilir içerikler sınıfına girebilir. Bu anlamda duruma göre analiz ve yorumda bulunmak daha doğru olur.
BTK’nın haricinde birde Sulh Ceza Hakimliği’ne dava dilekçesi yazarak da internetten içerik kaldırma veya erişime engelleme davası açabilirsiniz. İlk adım olan dilekçe yazma işleminde kendinizi açık ve net bir şekilde ifade edebilmeniz çok önemli. Aksi takdirde davayı kazanamayabilirsiniz. Dilekçe hazırlarken kaldırılmasını veya erişime engellenmesini istediğinin içeriğin URL adresini dilekçeye eklemeyi unutmamanız gerekiyor. Birde URL’lere ek olarak ekran görüntülerinin konması çok önemli. Çünkü hakimlikler linki açamayabilirler, o yüzden ekran görüntülerinin olması çok daha iyi olacaktır.
BTK’nın içerik kaldırma ve erişim engelleme şartlarına ek olarak Sulh Ceza Hakimliği’nin şartlarına şu iki maddeyi de koyabiliriz; kamu yararı ve düzeni nedeniyle dava açmak ve internette unutulma hakkını kullanmak için de Sulh Ceza Hakimlikleri’ne başvurulabilir.
İlgili Yazı:
Av. Serdarhan Topo – İnternetten İçerik Kaldırma Davası Nedir?